Darbs ar parādniekiem

Datums: 28.03.2012

 

SIA “Ozolnieku KSDU” aicina iedzīvotājus, kam ir parādi, vērsties pie apsaimniekotāja un meklēt kopējus risinājumus to apmaksai. Pieredze liecina, ka iekrājot aizvien lielākas parāda summas, cilvēkam rodas bezcerības sajūta, ka viņš nespēs izkļūt no maksāšanas problēmām, tāpēc pārtrauc jebkādu maksājumu veikšanu. Apzinoties šī brīža ekonomisko situāciju, SIA “Ozolnieku KSDU” pagājušā gada novembra mēnesī piedāvāja dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem, kuriem ir uzkrājies parāds, iespēju līdz 2012. gada 1.janvārim veikt parādu apmaksu bez aprēķinātā līgumsoda. Daudzi šo iespēju izmantoja.

Patreiz tiek veikts sistemātisks darbs ar parādniekiem, izsūtot brīdinājumus par parāda apmaksu, bet tiem dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem, kuriem kavējums ir par vienu vai diviem mēnešiem, atgādinājumus par parādsaistību laicīgu izpildi. Darbs ir devis labus rezultātus un liela daļa parādnieku ir atsaukušies, veicot samaksu, sazvanoties un arī informējot par apmaksas datumu. Diemžēl ir parādnieki, kuri ignorē šos brīdinājumus un apsaimniekotājam nākas sniegt prasību tiesā.

Iesniedzot prasību tiesā, apsaimniekotājs no saviem naudas līdzekļiem apmaksā valsts nodevu un ar tiesāšanos saistītos izdevumus, kurus ar tiesas spriedumu piedzen no parādnieka, tāpēc apsaimniekotājs aicina neatlikt jautājuma risināšanu, lai lieta nenonāktu tiesā un tādējādi parāda apjoms nepalielinātos. Dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem jāņem vērā, ja parāds un tiesāšanās izdevumi netiek apmaksāti līdz brīdim, kad izpildu raksts tiek iesniegts zvērinātam tiesu izpildītājam izpildei, tad parādniekam jārēķinās arī ar tiesu izpildītāja izdevumiem.

Ja zvērināts tiesu izpildītājs uzsāk izpildu lietu, bet dzīvokļa īpašniekam nav naudas līdzekļu un kustamas mantas, tad tiek vērsta piedziņa uz nekustamo īpašumu, kas nozīmē, ka dzīvoklis var tikt pārdots izsolē. Tāpēc parādniekam vienmēr ir jāapsver kas ir izdevīgāk - dzīvot savā dzīvoklī un maksāt tikai par apsaimniekošanu un komunālajiem pakalpojumiem vai dzīvokļa atsavināšanas gadījumā īrēt dzīvokli un papildus maksāt arī īres maksu. Turklāt, īrējot dzīvokli, neviens tā īpašnieks nepieļaus kaut viena mēneša apmaksas kavējumu, bet nekavējoties izliks īrniekus no sava īpašuma.

Apsaimniekotājs aicina visus dzīvokļa īpašniekus nopietni apsvērt sekas, kādas var rasties parādu neapmaksāšanas gadījumā un nekavēt maksājumus, kā arī neatlikt parāda risināšanas jautājumu ar apsaimniekotāju, ja personai ir iestājušās pārejošas finansiālas grūtības.

Atgādinām par iespēju slēgt vienošanos, kurā atrunāta parāda summa un apmaksas termiņi, sastādot individuālu parāda apmaksas grafiku. Vienošanās gadījumā var tikt apturēts vai pēc tā izpildes dzēsts aprēķinātais līgumsods.




Atpakaļ