Par komunālajiem un apsaimniekošanas maksājumiem, ja persona īslaicīgi vai ilgstoši atrodas prombūtnē

Datums: 20.04.2012

     SIA „Ozolnieku KSDU” aicina personas, kuras plāno doties prombūtnē (izņēmums, ja persona tiek ievietota stacionārā), paziņot par to apsaimniekotājam vismaz 7 dienas iepriekš un pēc atgriešanās iesniegt par prombūtni apliecinošu dokumentu, lai būtu pamatojums veikt pārrēķinu par komunālajiem pakalpojumiem. Apliecinošam dokumentam jābūt tādam, lai var konstatēt prombūtnes sākuma un beigu datumu (piemēram - darba līgums vai darba devēja izziņa, īres līgums un tml. Svarīgi piebilst, ka aviobiļetes nevar būt apliecinošs dokuments, jo tas nepierāda personas atrašanās vietu un laika periodu!Ja dokuments nav sagatavots latviešu valodā, tad personai jānodrošina dokumenta tulkojums valsts valodā.

Ja prombūtni plāno persona, kura vienīgā mitinās dzīvoklī un tajā ir uzstādīti ūdens skaitītāji, bet nav iespēja katru mēnesi nodot to rādījumus, tad pirms prombūtnes jāaicina apsaimniekotājs nofiksēt skaitītāja rādījumus, tos noplombēt un sastādīt aktu. Pēc atgriešanās jāveic tā pati procedūra: jāvēršas pie apsaimniekotāja, tiek fiksēti rādījumi, sastādīts akts.

Ja SIA „Ozolnieku KSDU” nebūs rakstveidā paziņots par prombūtni, tad pēc atgriešanās un dokumentu iesniegšanas par prombūtni, komunālo pakalpojumu pārrēķins netiks veikts.

Pārrēķins netiks veikts arī tādā gadījumā, ja prombūtnē atrodas persona, kura vienīgā dzīvo dzīvoklī, ar LR normatīvajā aktā noteikto izņēmumu.

SIA ”Ozolnieku KSDU” aicina personas izmantot elektronisko deklarēšanās sistēmu un uz pagaidu prombūtnes laiku deklarēt papildus adresi, minot laika posmu, kurā viņš tajā ir sasniedzams. SIA „Ozolnieku KSDU” vērš uzmanību uz to, ka dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības (Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 2 panta 2. punkts), tas nozīmē, ka pārrēķins netiks veikts tikai uz deklarācijā norādīto ziņu pamata par papildus adresi, bet būs nepieciešams uzrādīt arī par prombūtni apliecinošu dokumentu.

 

 

SIA „Ozolnieku KSDU” sniedz ieskatu LR normatīvajos aktos, kuri nosaka pārrēķina par komunālajiem pakalpojumiem veikšanas iespējas.

   1. Noteikumi attiecināmi uz dzīvokļu īpašniekiem un dzīvoklī uz tiesiska pamata dzīvojošām personām.  

09.12.2008. Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”

11.punkts nosaka, ja dzīvoklī uz tiesiska pamata dzīvojoša persona atrodas pagaidu prombūtnē vismaz 7 dienas pēc kārtas, par viņu šai laikā netiek iekasēta maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, asenizāciju, kanalizāciju un ūdens patēriņu, ja dzīvoklī netiek uzskaitīts ar skaitītājiem,

12.punkts nosaka, ka dzīvokļa īpašnieks iepriekš paziņo pārvaldniekam par dzīvoklī dzīvojošas personas prombūtni, ja tā ilgst vismaz 7 dienas pēc kārtas, bet pēc attiecīgās personas atgriešanās informē par to pārvaldnieku.

13.punkts nosaka, ka maksa par pakalpojumiem netiek pārrēķināta:

-ja pagaidu prombūtnē atrodas persona, kura vienīgā dzīvo dzīvoklī (izņemot kanalizāciju un ūdens patēriņu, ja tas dzīvoklī netiek uzskaitīts ar skaitītājiem),

-ja par dzīvoklī dzīvojošas personas pagaidu prombūtni netiek paziņots šo noteikumu 12.punktā noteiktajā kārtībā, t.i. netiek paziņots iepriekš.

28.punkts nosaka, ja prombūtnes dēļ dzīvokli neizmanto neviena persona un dzīvokļa īpašnieks nevar iesniegt informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu, dzīvokļa īpašnieks par to iepriekš informē pārvaldnieku.

 

2. Noteikumi attiecināmi uz dzīvojamo telpu īrniekiem un dzīvojamā telpā uz tiesiska pamata dzīvojošām personām.

12.12.2006. Ministru kabineta noteikumu Nr. 999 „Kārtība, kādā dzīvojamās telpas īrnieks un izīrētājs norēķinās ar pakalpojumu sniedzēju par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu”

8.punkts nosaka, ja īrnieks vai persona, kura uz tiesiska pamata dzīvo dzīvoklī, atrodas pagaidu prombūtnē 7 dienas vai ilgāk, attiecīgajā laika posmā par viņu netiek iekasēta maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, asenizāciju un kanalizāciju, kā arī par ūdeni, ja tas dzīvoklī netiek uzskaitīts ar skaitītājiem,

9.punkts nosaka, ka īrnieks iepriekš rakstiski paziņo izīrētājam vai, ja viņš norēķinās patstāvīgi, pakalpojumu sniedzējam par dzīvoklī dzīvojošās personas prombūtni, ja tā ilgst vairāk nekā septiņas dienas pēc kārtas (izņemot atrašanos stacionārā ārstniecības iestādē).

10.punkts nosaka, ka maksa par pakalpojumiem netiek pārrēķināta šādos gadījumos:

-ja pagaidu prombūtnē atrodas persona, kura vienīgā dzīvo dzīvoklī,

-ja par dzīvoklī dzīvojošo personu pagaidu prombūtni netiek paziņots šo noteikumu 9.punktā noteiktajā kārtībā, t.i. netiek paziņots iepriekš.

191.punkts nosaka, ja prombūtnes dēļ dzīvokli neizmanto neviena persona un īrnieks nevar iesniegt informāciju par skaitītāju rādījumiem, dzīvokļa īrnieks par to iepriekš informē pārvaldnieku.

 

3. Ja pašvaldība ar pieņemšanas-nodošanas aktu ir nodevusi daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai pilnvarotai personai, tad dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pilnvarojuma līgumā vai kopsapulces protokolā dzīvokļu īpašnieki var noteikt citu kārtību, kādā tiek veikts pārrēķins par personas prombūtni.

 

4.  Dzīvesvietas deklarēšanas likuma:

2.pants nosaka personas pienākumu deklarēt savu dzīvesvietu,

8.panta 2.daļa nosaka, ka dzīvesvietas deklarētājs deklarāciju var iesniegt arī elektroniski, izmantojot speciālu tiešsaistes sistēmu.

8.panta 4.daļa nosaka, ka dzīvesvietas deklarētājam ir tiesības deklarācijā norādīt dzīvesvietas deklarētāja papildu adresi (adreses), minot laikposmu, kurā viņš tajā (tajās) ir sasniedzams.

20.10.2009. Ministru kabineta noteikumi Nr.1194 „Noteikumi par dzīvesvietas deklarācijas veidlapu, deklarācijā sniegto ziņu pārbaudes kārtību un dzīvesvietas elektroniskās deklarēšanas kārtību” nosaka personas dzīvesvietas deklarācijas kārtību elektroniski.

Dzīvesvietu elektroniski var deklarēt tīmekļa vietnē: www.latvija.lv

 




Atpakaļ