Jaunā energoefektivitātes programma daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijai

Datums: 17.07.2014

Ekonomikas ministrijā (EM) informē, ka turpmāk iedzīvotāji varēs saņemt aizdevumu, līdzīgi, kā izsniedz bankas. Lai atbalsts iedzīvotājiem būtu vienkāršāks un pieejamāks, EM ierosinājusi atbalstu energoefektivitātes pasākumu īstenošanai sniegt atmaksājamā granta veidā – dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem tiks nodrošināts 100 procentu aizdevums ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas projekta izmaksu segšanai ar samazinātu procentu likmi (2%+EURIBOR) un iespēju samazināt aizdevuma pamatsummu par apjomu pat līdz 35 procentiem. Samazinājuma apjoms būs atkarīgs no sasniegtā energoefektivitātes līmeņa. To savukārt izvērtēs pēc pirmās vai pirmajām divām apkures sezonām.

«Esam skatījušies, cik ilgā laikā atmaksājas projekti. Vairāk nekā 20 gadu laikā atmaksājas, pat nerēķinot procentu likmi,» sacīja EM Eiropas Savienības fondu ieviešanas departamenta darbiniece Zane Galinska.

EM informē, ka šāda atbalsta sistēma tiek izmantota vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā, Lietuvā, Igaunijā, atzīstot to kā daudzdzīvokļu ēku dzīvokļu īpašniekiem ekonomiski pamatotāko.

Kā saņemt aizdevumu

Galvenie nosacījumi atbalsta saņemšanai ir dzīvokļu īpašnieku lēmums par renovācijas veikšanu, projekta ekonomiskais pamatojums, izstrādāts energoaudits un projekta tehniskā dokumentācija, kā arī ēku un pilnvaroto personu atbilstība normatīvajos aktos minētajiem un Altum izstrādātajiem nosacījumiem.

Šo sauso uzskaitījumu palīdz atšifrēt Z. Galinska. Lai nodrošinātu augstāku tehniskās dokumentācijas un būvniecības kvalitāti, EM plāno nodrošināt energoauditoru un būvniecības nozares ekspertu konsultācijas dzīvokļu īpašniekiem un to pilnvarotajām personām projektu izstrādes un īstenošanas gaitā. Papildus plānots noteikt prasību, ka būvniecības uzņēmumiem būs nepieciešams iesniegt avansa maksājuma garantiju, kā arī darbu izpildes garantiju. Tātad Altum būs būveksperti, kas analizēs dokumentu kvalitāti, sekos būvniecībai, kontrolēs tos darbus, ko iedzīvotāji nevar, jo nav profesionāļu būvniecības jomā. Piemēram, ja būvniecības laikā nomaina materiālus, tas maina gan mājas iekārtu darbību, gan finansējuma apjomu. Iedzīvotāji tādas nianses var nezināt. Lai iegūtu aizdevumu, vajadzēs 2/3 mājas dzīvokļu īpašnieku piekrišanu, kas tik un tā ir mazāk, nekā pieprasa bankas, pirms izsniedz kredītu. Banku prasība nereti ir pat 90 procentu dzīvokļu īpašnieku atbalsts, likumā noteikts, ka vajadzīgi 50 procenti plus viena balss.

Kad prasītais atbalsts ir iegūts, tad dzīvokļu īpašnieku pilnvarotā persona kārto dokumentus. Starp citu, Rīgas dome atbalsta energoauditu veikšanu, kas iedzīvotājiem samazina izmaksas. Pēc tam tehnisko dokumentāciju izvērtē sabiedrības Altum speciālisti un pilnvarotā persona izvēlas būvnieku. Z. Galinska sacīja, ka pašlaik EM strādā pie tā, lai dzīvokļu īpašniekiem nebūtu jāveic iepirkums.

Kad būvnieks būs izsniedzis tāmi, pilnvarotā persona dodas uz Altum pēc aizdevuma. Pirms naudas piešķiršanas tiek izskatīts mājas finansiālais stāvoklis (nevar būt vairāk nekā 15 procentu kārtējo maksājumu parādi), vai projekts ir pamatots, vai tas atmaksājas. Ķīlā būs mājas naudas plūsma.

Kad Altum būvuzraugs pārbauda, ka darbi tiešām paveikti, tad samaksā būvniekam. Vēlāk izskata renovācijas gaitā iegūto enerģijas patēriņu un attiecīgi samazina pamatsummas atmaksu, kas samazina arī procentu maksājumus iedzīvotājiem.

Plānots, ka aizdevuma maksimālais termiņš būs 15–20 gadu.

Iedzīvotāju ikmēneša maksājums nedrīkstētu būtiski palielināties. Tam vajadzētu saglabāties līdzšinējā apmērā. Piemēram, tagad par apkuri iedzīvotājs samaksā 50 eiro mēnesī, bet pēc renovācijas un Altum izsniegtā aizdevuma šajā summā iekļausies gan maksa par apkuri, gan aizdevuma atmaksa.

***

DER ZINĀT

• Ministru kabinets apstiprināja grozījumus aktivitātes Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi īstenošanas nosacījumos, dodot tiesības Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) nepieciešamības gadījumā lemt par projektu īstenošanas termiņa pagarināšanu virs diviem gadiem, nepārsniedzot 2015. gada 15. oktobri.

• Galvenie projektu pagarināšanas iemesli būs grūtības piesaistīt ārējo finansējumu, kā arī nepabeigti būvniecības darbi projektā iesaistīto darbu izpildītāju dēļ, kuru īstenošanai nepieciešama vēl viena būvniecības sezona.

• LIAA izvērtēs, vai projekta īstenošana ir kavēta no iesniedzēja neatkarīgu iemeslu dēļ un vai laikus ir veiktas darbības grūtību novēršanai, piemēram, norit sarunas ar komercbanku un nav nenovēršamu šķēršļu aizdevuma saņemšanai.

• Lai nodrošinātu plānoto siltumenerģijas ietaupījumu, projektu īstenotājiem jāpieaicina profesionāli speciālisti, kā arī no viņiem jāsaņem būvniecības garantijas laika apdrošināšana, lai pēc būves nodošanas ekspluatācijā tiktu novērstas ēkas ekspluatācijā atklātās būvniecības darbu nepilnības.

• Detalizēti ar Ministru kabineta apstiprinātajiem grozījumiem noteikumos nr. 238 var iepazīties mājaslapā: http://mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40325431&mode=mk&date=20140617.

• Detalizētāku informāciju par sabiedrības Altum pieejamajiem aizdevumiem skatīt šeit: http://www.hipo.lv/lv/attistibas_programmas.

Avots: Ekonomikas ministrija

 




Atpakaļ