Metodika par ūdens starpības sadalījumu daudzdzīvokļu mājās

Datums: 13.11.2014

SIA „Ozolnieku KSDU” izskaidro, ka mājas kopība ir tiesīga lemt par kārtību, kādā tiek aprēķināts ūdens starpības (starpība starp mājas ievadā uzstādītā skaitītāja uzrādītā patēriņa un dzīvokļu īpašumos uzstādīto atsevišķo skaitītāju patēriņa rādījumu kopsummas) sadalījums starp visiem attiecīgās mājas dzīvokļu īpašniekiem. Mājās, kurās dzīvokļu īpašnieku kopība lēmusi par mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu no pašvaldības un par pārvaldīšanas kārtību, uzskatāms, ka dzīvokļu īpašnieki ir vienojušies par kārtību, kā tiek sadalīta ūdens patēriņa starpība.

Tomēr gadījumā, ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības un vienojušies par kārtību, kādā tiks veikta ūdens starpības sadalīšana starp atsevišķajiem īpašumiem, ūdens patēriņa sadalījums tiek veikts saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru Kabineta 2008.gada 9.decembra noteikumiem Nr.1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” zemāk aprakstītajā kārtībā:

Daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā patērētā ūdens sadalījuma pa dzīvokļiem metodika.

Ūdens patēriņa starpība, kas veidojas starp mājas kopējā skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos uzrādīto patēriņu pēc individuāliem skaitītājiem, ieskaitot arī avārijās un remontdarbos nopludināto ūdens daudzumu, tiek sadalīta proporcionāli atsevišķo dzīvokļu īpašumu skaitam.

Šāda aprēķina metode netiek piemērota, ja kopīpašumā ir dzīvokļu īpašnieki, kuri vismaz trīs mēnešus pēc kārtas nav uzrādījuši individuālo ūdens skaitītāja rādījumus, vai īpašumos nav uzstādīti skaitītāji, vai īpašnieka vainas dēļ skaitītāji nav verificēti vai arī ir konstatēti skaitītāja bojājumi – šādos gadījumos visu ūdens starpību sadalīs vienādās daļās uz šiem konkrētajiem īpašumiem. Pārvaldniekam vai tā pilnvarotai personai ir tiesības pārbaudīt atsevišķajā īpašumā uzstādīto ūdens patēriņa skaitītāju rādījumus, darbību un plombu tehnisko stāvokli. Ja dzīvokļa īpašnieks nenodrošina iespēju pārbaudīt skaitītāju vai pārvaldnieks konstatē, ka skaitītāja plombējums ir bojāts, ūdens patēriņš turpmāk tiks aprēķināts kā dzīvoklim, kurā skaitītājs nav verificēts. Lai iedzīvotāji spētu kontrolēt savā dzīvoklī uzstādītā ūdens patēriņa skaitītāja derīgumu, SIA „Ozolnieku KSDU” izrakstītajos rēķinos tiek norādīts datums, līdz kuram darbojas skaitītāja verifikācija un līdz norādītajam datumam attiecīgā dzīvokļa īpašnieka pienākums ir nodrošināt skaitītāja atkārtotu verifikāciju vai nomaiņu.

Par dzīvokļa īpašnieka prombūtni
Ja dzīvokļa īpašnieks nav iesniedzis informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vai nav informējis pārvaldnieku par prombūtni, pārvaldnieks aprēķinās ūdens patēriņu atsevišķajam īpašumam, ņemot vērā konkrētā īpašuma vidējo ūdens patēriņu par pēdējiem trim mēnešiem. Šāds aprēķins tiks piemērots ne ilgāk kā trīs mēnešus pēc kārtas, pēc tam tiks piemērota aprēķina metode, ņemot vērā iepriekš aprakstīto ūdens patēriņa starpības sadales kārtību.

Dzīvokļa īpašnieka prombūtnes gadījumā par ūdens patēriņu, ja tas dzīvoklī netiek uzskaitīts ar skaitītājiem, atvieglojumus maksai vairs nepiemēro.




Atpakaļ