Pārskats par ūdenssaimniecības projekta gaitu

Datums: 26.10.2021

Ceļu būves firma SIA “Binders” šā gada maijā uzsāka īstenot būvprojektu “Ūdenssaimniecības attīstība Ozolnieku pagastā, Ozolnieku novadā”, atbilstoši 2021. gada 27. aprīlī noslēgtajam līgumam ar SIA “Ozolnieku KSDU”.

Būvdarbi tiek veikti projekta Nr. 5.3.1.0/17/I/014 “Ūdenssaimniecības attīstība Ozolnieku pagastā, Ozolnieku novadā” ietvaros.

Kā zināms, projekta īstenošana paredzēta četrās kārtās, taču būvdarbiem atvēlētais termiņš ir salīdzinoši neliels, tāpēc būvdarbu procesi lielākā vai mazākā mērā paralēli notiek visu projektā paredzēto kārtu ietvaros. Tas nozīmē, ka Ozolniekos ir vairākas lokālās būvdarbu zonas, bet ar neērtībām šobrīd spiesti rēķināties vairāku desmitu dzīvojamo māju iemītnieku.

Būvdarbu progress katrā būvdarbu lokalizācijā ir atšķirīgs, jo katrā ir spēkā savs darbu organizācijas un norises plāns, kā arī jārēķinās ar dažādiem neparedzētiem apstākļiem, piemēram, atsevišķu projekta pozīciju neatbilstībām reālajai situācijai. Būvdarbu process kopumā ir smags arī augsto gruntsūdeņu dēļ, kas nepārtraukti jāpazemina.

Tomēr, par spīti iepriekšminētajiem apstākļiem, kopējais būvdarbu grafiks šobrīd tiek ievērots un pat apsteigts. Vienošanās ar pasūtītāju paredz, ka līdz gada beigām izpildīsim darbus 1 milj. eiro apmērā. Novembrī šī nosacījuma izpilde sasniegs 75 %, un šobrīd nav iemeslu bažām par apjoma neizpildi.  Būvniecības procesu plānojam turpināt pēc iespējas ilgāk arī ziemas mēnešos, cik ilgi un cik lielā mērā – būs atkarīgs no laika apstākļiem.

Atbilstoši projektam vairāk nekā 200 mājsaimniecībām Ozolniekos tiks izbūvēti jauni pieslēgumi centralizētajiem kanalizācijas tīkliem, būvdarbu procesam aptverot 21 ielu.  Atbilstoši darbu grafikam būvdarbi šogad uzsākti un turpinās 12 ielās.

Aveņu ielā būvdarbi paveikti līdz etapam – šķembu un asfalta kārtas ieklāšana.

Lapu ielā – izpildītas divas trešdaļas no plānotā darbu apjoma. Šobrīd procesā - sūknētavas iebūvēšana, kas tiks uzsākta oktobra otrajā pusē, tiklīdz tiks nodrošināts sūknētavai nepieciešamais elektrības pieslēgums.

Jelgavas ielā – nofrēzēts ielas segums un izbūvēta daļa kanalizācijas maģistrāle. Patlaban darbu grafikā izmaiņas šeit strādājošās brigādes strādnieku slimošanas dēļ.

Jelgavas un Dārza ielas krustojumā šobrīd tiek iebūvēta sūknētava. Darbi notiek atbilstoši grafikam.

Eglaines ielā pilnā apjomā izbūvēta kanalizācijas maģistrāle, iebūvēta sūknētava, daļēji izbūvēts ūdensvads. Ielas malās uzstādītas apmales, nobruģētas iebrauktuves.

Puķu ielā, , kā arī Sporta ielā izbūvētas apakšzemes komunikācijas, būvdarbu process turpinās atbilstoši darbu plānam.

Šobrīd apjomīgākais un intensīvākais process notiek projekta 1. kārtas ietvaros, kur būvniecību iesākām augustā.

Nākotnes ielā – gultnes norakšana, zemes darbi, šķembu apakškārtas izbūve. Inženiertīklu izbūve Nākotnes ielā teju pabeigta. Būvdarbu process 1. kārtas ietvaros atbilstoši grafikam notiek arī Liepu un Saules ielā.

Kā iepriekš minējām, būvnieki turpinās strādāt līdz grunts sasalšanas brīdim, kad rakšanas darbi kļūst apgrūtināti vai neiespējami. Atbilstoši darbu plānojumam un kopējam izpildes grafikam pakāpeniski uzsāksim būvdarbus arī pārējās projektā paredzētajās ielās. Līdz gada beigām darbus iecerēts sākt arī Stadiona, Pavasara, Vītolu un Plēsumu ielā. Nākamā gada izpildes plānā – Meža, Avotu, Bērzu, Celtniecības, Iecavas, Pļavu iela, taču būvnieks vērš uzmanību, ka dažādu apstākļu dēļ  darbu grafikā var tikt ieviestas operatīvas izmaiņas, tāpēc  atsevišķu plānoto darbu  izpildes sākums var nesakrist ar reālo situāciju. Operatīvās izmaiņas darbu grafikā neatstās iespaidu uz kopējo darbu izpildes termiņu.

Aicinām iedzīvotājus, pie kuru mājvietām aktīvie būvdarbi vēl nenotiek, laicīgi pārbaudīt, pārskatīt pašu parakstītos komunikāciju saskaņojumu protokolus. Problemātiskās pozīcijas labāk sākt risināt jau savlaicīgi, nevis tad, kad būvtehnika jau sāk strādāt ielās. Būvnieks uz ielas tās neatrisinās, viņš nav tiesīgs to darīt, jo visas darbības veic tikai un vienīgi pasūtītāja apstiprinātā projekta ietvaros. Ja ir situācijas, kad projektā nepieciešams rosināt izmaiņas vai vērst uzmanību uz kādu lokālu problēmu  mājvietās, lūdzam vispirms sazināties ar SIA “Ozolnieku KSDU”. Būvnieki izmaiņas projektā veiks tikai pēc pasūtītāja norādēm.

Būvnieki ir pateicīgi vietējiem iedzīvotājiem par sapratni un iecietību, ar kādu tiek uztvertas būvdarbu radītās neērtības.  Ceram, ka tagadējo diskomfortu pilnībā kompensēs pieslēguma priekšrocības centralizētajiem tīkliem, kā arī sakārtotā ielu infrastruktūra.

Līgumsaistības paredz, ka visam būvdarbu apjomam jābūt pabeigtam līdz 2023. gada vasarai.




Atpakaļ